Nattorientering

Nattorientering fungerar i stort sett som “vanlig” orientering, men sker nattetid. Utrustningen är som under dagsljus, men med tillägg för en kraftig pannlampa. Det är svårt att sprina i obanad terräng på natten, och banorna läggs ofta så att men kan utnyttja vägar eller stigar i högre grad.

En tydlig svårhet med nattorientering är att det är så mycket svårare att följa med på kartan och se var man är. Orsaken är förstås att mycket i naturen döljs när det är mörkt. Den lilla tjärn man lätt skymtar mellan träden i dagsljus kanske är helt omöjlig att upptäcka på natten.

Många människor blir lite osäkra i skogen nattetid. En del är ju direkt mörkrädda. Ett av de bästa sätten att få ner oron eller rädslan är att röra sig mycket i skogen på natten. Man upptäcker snart att hjärnan är mycket snabb att skapa t.ex. djur av några grenar och rötter. För varje gång man upplever det här så blir man mindre osäker. Man lär sig också att mörkret kan dölja t.ex. ett hus om man inte kommer tillräckligt nära. Om man inte kan se huset som borde ligga på andra sidan fälten så är det lätt att börja tvivla på sig själv.